RODION GROUP      
Estonian English German Russian Spanish Italian French

Grillitud lõhe

Üks ööpäev soolas hoitud lõhe lõigata portsjoniteks, määrida õliga (siis ei kleepu resti külge) ja grillida restil sütte kohal mõlemalt poolt 2-3 minutid.


Lõhe fooliumis

Seda pakuti Norra kuninga kroonimisel. Roogitud terve kala hõõruda peenestatud valge pipra ja soolaga, kõhuavasse panna tilli ja võid, keerata kala fooliumisse, küpsetada ahjus 20-30 minutit.


Lõhe soolamine

Vanemad kokkaraamatud pakuvad soolakoguseks 100-150 grammi 1 kg filee kohta. Jaheda hoiukoha olemasolu korral on selline suur soonakogus lausa kurjast, piisab 75-80 grammist, kerge soola puhul isegi 40 grammist. Soolale lisada 10 g (1 tl.) suhkurd, ½ tl. valge pipra pulbrit, (0,5 g salpeetrit), soovi korral 10-12 purustatud katakamarja ja natuke tilli. Sooldub 2-3 ööpäeva. Aeg-ajalt pöörata. Esimese variandi puhul (80 g soola) võib panna kala purki, sulgeda õhukindla kaanega. Nii säilib see paari miinuskraadi juures vähemalt pool aastat.


Lõhe supp
(prantsuse variant)

Keeta lõhepuljong võtta välja marlisse seotud maitseained, keeta puljongis üks viilutatud porgand ja porrusibul. Kui need on pehmed, lisada 4-5 kooritud ja sektoriteks lõigatud tomatid ja toored lõhefilee viilud. Valmis suppise sobib panna musti oliive.


Praetud lõhe tomatitega

Lõhe fileerida, pritsida sidrunimahlaga ja raputada peale pisut soola, 15-20 minutit seista. Lõigata fileed paladeks, paneerida jahus, klopitud munas ja lõpuks riivsai, praadida õli ja või segus, tõsta vaagnale ja hoida soojas. Samal pannil praadida poolek lõigatud väikesteks lõigatud tomatid, tõsta kaladega. Juurde sobib kartulipüree.


Roheliseks küpsetatud lõhe

Fileerida 700-800 g lõhet, siseküljed hõõruda soola ja sidrunimahlaga. Asetada fileed kõrvuti, siseküljed üles poole, võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud piklikku madalasse ahjuvormi, peale puistata hakkitud maitserohelist segu (till, petersellilehed, estragon, basiilik) ja võitükikesesi. Küpsedada 200 kraadi juures 25-30 minutit. Juurde sobivad piimas keedetud kartulid.


Lõhe suitsetamine

Lõhe suitsetatakse ainult külmsuitsus, s.o. 25-35 kraadi juures maksimaalselt 24 tundi. Suitsutamiseks sobib lehtpuulaastud (lepp, haav, tamm). Kõige paremaks peatakse pöögisuitsu. Lühimalt aega (kuni 2 kuud) võib suitsulõhet hoida sügavkülmutuses alumiiniumfooliumisse pakituna. Üles ei tohi sulatada äkiselt (muutub vesiseks), vaid hoides tavaliselt külmkapis paar plusskraadi juures.


Kalurisupp 

Fileede lõikamisel (näiteks soolamisel) jäävad järele luud ja pead-sabad. Nendest teha supp, keeta tükke 5-10 minutit.Kurnatud leemes keeta õhukesed kartuliviilud. Supp maitsestada kilumaitseainete seguga ning lisada võid. Kalurite meelest on see priima supp.


© 2008— Rodion Group Designed by Anton Vylitok